Dit orkest is het midden-orkest van Muziek Collectief Engelen. De meeste instroom komt vanuit het opstaporkest. Het leerlingenorkest is een volwaardig orkest dat zijn eigen projecten en zijn eigen samenwerkingen heeft. Het kan als springplank dienen voor leden die de ambitie hebben door te stromen naar het concertorkest. De muziek wordt voor een groot deel op maat gemaakt door de dirigent zodat iedereen in zijn eigen niveau kan meespelen. Het niveau in dit orkest varieert van beginnend tot het B-examen.

Doorstroming

De toelatingseisen zijn dat je minimaal een jaar op een instrument les hebt gehad of in een orkest hebt gespeeld. Toelating gaat altijd in overleg met de dirigent. Dagmar is kritisch en probeert de muzikaliteit naar boven te halen bij haar leerlingen. De muziekkeuze is altijd projectafhankelijk en varieert dus per thema.

Dirigent

De dirigent die voor het opstaporkest staat is Dagmar Dhondt. Op 7 jarige leeftijd is ze begonnen op hoorn. Op latere leeftijd heeft ze ook piano en trombone erbij leren spelen. Ze is in 2012 begonnen met dit orkest te dirigeren en in 2013 is gestart met een cursus dirigeren. Hier heeft ze onder leiding van Olaf Baeke de fijne kneepjes van het vak geleerd. Nu is ze nog altijd bezig zichzelf te verbeteren. Ook zorgt ze voor leuke projecten waarbij ze kinderen van verschillende verenigingen elkaar op muzikale wijze laat ontmoeten.